Diana Vadászhölgy Klub


A Diana Vadászhölgy Klub a Vadászati Kulturális Egyesület keretén belül, de annak önálló szekciójaként alakult meg 2003. október 29- én Budapesten, közel 150 vadászhölgy részvételével. Célunk az volt, hogy egy csokorba gyűjtsük azokat a hölgyeket, akik a “gyengébb” nem képviselőjeként hódolnak ennek a gyönyörű, nemes szenvedélynek. és bár nőként számtalan kötelezettségnek kell megfelelnünk az élet minden területén — munka, család —, amint időnk és lehetőségünk adódik rá, örömmel és izgalommal a szívünkben készülődünk egy-egy vadászatra, hogy a bőgő bikáktól zengő erdő vagy a nyulaktól mozgalmas mező feledtesse velünk a mindennapok fáradalmait és megpróbáltatásait.


A Klubot a barátságra építettük, melyet közös szenvedélyünk, a vadászat iránt érzett szeretet és tisztelet kovácsol össze. Működésünk során az ismerkedésre, a főzési tudományok és a viselkedési kultúra fejlesztésére, szakmai előadások, kiállítások, bemutatók, valamint közös vadászatok szervezésére kívánjuk a fő hangsúlyt fektetni. Fontos célkitűzésünk, hogy megváltoztassuk a vadászatról kialakult negatív közvéleményt, a minden eddiginél durvább előítéleteket. Szeretnénk megmutatni, hogy a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról, hanem elsősorban a természet szeretetéről, a vad iránti tiszteletről, a vadállomány gondozásáról, de legfőképpen különleges, semmivel össze nem hasonlítható élmények, hangulatok összességéről szól. Bármennyire is az egész vadásztársadalmat érintő kérdés ez, úgy gondoljuk, hogy hölgyként talán hitelesebben tudjuk demonstrálni ezeket az értékeket.
A legfontosabb feladatunknak azonban azt tartjuk, hogy segítsünk a gyermekek nevelésében, tanításában. Számtalan programot szervezünk, melynek célja, hogy iskolás gyerekeket ismertessünk meg a természet csodáival, a vadászat értelmével, vagy akár egy szemétgyűjtés keretében arra, hogyan kell óvni, védeni környezetünket.

Kezdeményezésünk rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen ma már közel 260 taggal büszkélkedhetünk.

2004. januárban megrendeztük az Első Országos Diana Bált a Vajdahunyad Várban, melyen több mint 200-an vettek részt. Márciusban a FEHOVA keretén belül Országos Diana Találkozót tartottunk, augusztusban Keszthelyen, az Országos Vadásznapon önálló képzőművészeti kiállítással mutatkoztunk be a nagyközönség előtt, október 23- án, egyéves születésnapunk alkalmából megrendeztük az Első Diana Kupáért folyó országos koronglövő versenyt.
2005. februárjában ismét nagy sikerrel rendeztük meg a Második Országos Diana Bált, melynek eredménye komoly anyagi segítséget nyújt a Klub 2005. évi programjainak megvalósításához. Júniusban második alkalommal küzdhetnek meg a hölgyek a Diana Kupáért, augusztusban az Országos Vadásznapon színes, kellemes gyermekprogramokkal várjuk az érdeklődőket. Szeptemberben Diana névnap alkalmából -hagyományteremtő céllal- országos programsorozatot szervezünk, melynek keretén belül többek között a Klubtagok trófeáiból és képzőművészeti alkotásaiból rendezünk kiállítást. Tekintettel arra, hogy a hölgyek az ország legkülönbözőbb pontjairól csatlakoztak a Klubhoz, a néhány országos program mellett a Klubra leginkább a megyei szinten szervezett programok jellemzőek, így például közös vadászatok Borsod és Hajdú- Bihar megyében, Diana képzőművészeti kiállítás Sopronban, számtalan gyermek és ifjúsági program Veszprém és Heves megyében. Több megyei Vadásznapon önállóan is bemutatkoztunk, így Somogy, Csongrád, Hajdú- Bihar és Tolna megyében is. Az Országos Magyar Vadászkamara által szervezett áprilisi szemétgyűjtési akcióban szinte kivétel nélkül minden megyében a Dianák is szervesen részt vettek.

Az elmúlt több mint egy évben minden lehetőséget és alkalmat megragadtunk arra, hogy az említett értékeket és nem utolsó sorban magát a Klubot népszerűsítsük, továbbá hogy megmutassuk, kik is a vadászok valójában. Többször szerepeltünk a közszolgálati rádió és televízió különböző műsoraiban, a Budapest rádió szakmai műsorában, és természetesen az írott sajtóban is. Mindemellett a Magyar Vadászlap önálló rovatot biztosított a Diana Vadászhölgy Klub számára, melyben hónapról hónapra hírt adunk a Klub életéről, programjairól.

A közösen eltöltött órák, napok alatt olyan barátság szövődött közöttünk, ami manapság igen ritka. Ez a kapcsolat ad nekünk erőt ahhoz, hogy sok-sok más feladatunk és kötelezettségünk mellett szervezzük a Klub életét, és méltó módon képviselhessük a magyar vadásztársadalmat is.

Bíztatunk mindenkit, aki kedvet érez a közös munkához, de leginkább a közös szórakozáshoz, a közös vadászatokhoz, hogy csatlakozzon Klubunkhoz. Nem csak a vadászó hölgyeket, de a vadászfeleségeket, természetjárókat, természetet szerető hölgyeket is nagy szeretettel várjuk.

Bán Beatrix