Vadászati Információs Portál

Kedves Vadásztársak!

Kicsit kutakodtam töret ügyben, sokat tanultam! Íme az eredmény!

 

A töret

 

A vadászati értelemben vett töretnek mind hagyománymegőrző mind gyakorlati haszna is van. A töret a vadászok jelbeszéde, a vadászat történelmével egyidősek. A vadászati hagyományok szempontjából a töretnek etikai és esztétikai szerepe is van. Kizárólag tört ág lehet töret. Klasszikus értelemben csakis tűlevelű illetve nemes lomblevelű fa alkalmas töretnek. Manapság széles körben kerül alkalmazásra bármely leveles fa ága, sajnos kényszerhelyzetben akár kultúrnövény is.

A töretek csoportjai a következők: Terítéktöretek, gyásztöret, jelzéstöretek.

 

 

Terítéktöretek: a zsákmány elejtésével kapcsolatos töretek, melyek a zsákmány meglelése közvetlen közelében kerülnek törésre.

 

Fajtái:

ˇ        Zsákmánytöret: A birtokbavételt és a jogszerű elejtést jelző, alkarnyi töret. A jobb oldalára fektetett vad lapockájára kerül elhelyezésre. Hímnemű vad esetén a törés felőli rész mutat a fő felé, nőnemű vad esetében a növekedés felé eső (ágcsúcs) rész mutat a fő felé.

ˇ        Utolsó falat : Kézfejnyi zöldtöret a vad szájába helyezve. Az utolsó falat a természettel szembeni alázatot, az élőlény felé mutatott tiszteletet, köszönetet és az elejtés utáni kiengesztelést, megbocsátást hivatott érzékeltetni. Klasszikus értelemben csak hímnemű trófeás vad esetén alkalmazandó, korunkban általában már minden nagyvad kaphat és kap utolsó falatot.

ˇ        Vadásztöret: Arasznyi töret, mely az elejtőnek kerül átnyújtásra miután az elejtett vad belövés vagy kilövési sebén az vérrel benedvesítésre került. Az átnyújtás kalapon vagy vadászkésen történik, a töretet az elejtő a bal kalapfelére tűzi. Kísérő esetén a töretet a kalap bal oldalára illik feltűzni. Sikeres vérebes után keresés esetén az elejtő a kapott töret egy kis ágát átnyújtja a vérebvezetőnek, ki a töretet a vérebvezetékre tűzi.

 

 

 

Gyásztöret: A gyásztöret arasznyi ág a kalap bal oldalára tűzve úgy, hogy az ág alsó (föld felőli) vége legyen kifelé. A töretek legszomorúbb képviselője. Vadásztárs-barát temetésénél kerül alkalmazásra úgy, hogy a szenteltvízzel benedvesített töretet beledobjuk a sírba és elküldjük barátunk utolsó útjára.

 

Jelzéstöretek: általában a vadászok közti kommunikációt és információtovábbítást szolgálják.

 

Fajtái:

ˇ        Főtöret

ˇ        Vezetőtöret

ˇ        Rálövést jelző töret

ˇ        Leálló-helytöret

ˇ        Nyomtöret

ˇ        Várakozás-töret

ˇ        Veszélytöret

 

Főtöret

Minimum karnyi, a feltűnőség végett lekérgezett töret. Figyelemfelhívás arra, hogy egyéb töretek (jelzések) is vannak.

A főtöretet csak egyéb töretekkel együtt alkalmazzák. Nem csak a földre helyezhető, akasztható is.

Vezetőtöret

Alkarnyi, szintén kérgezett töret. Az esemény irányára hívja fel a figyelmet, mindig a növekedés felé eső (ágcsúcs) rész mutatja a követendő irányt.

Rálövést jelző töret

Fél karnyi a földbe erősen leszúrt töret. A rálövés helyét jelzi általában egy nyomtörettel kombinálva, mely az elugrás irányába mutat.

Leálló-helytöret

Egy főtöret mellett földbe szúrt alkarnyi töret, mely a leálló helyet jelzi. A főtöret növekedés felé eső (ágcsúcs) rész mutatja, merre kell a hajtás végén a gyülekezőhely felé elindulni.

Nyomtöret

Alkar nagyságú töret, melyet az után keresést végző társ segítségére fektetnek, akkor, ha a lövést tevő vadász nem tud jelen lenni az után keresésnél. Hímnemű vadnál a töret törés felőli része, nőnemű vadnál pedig a növekedés felé eső (ágcsúcs) része mutatja a vad menekülésének irányát. Félreértések elkerülése végett a töret elugrást jelző végéhez egy kis kereszttöret is kerül.

Várakozás-töret

Két keresztbe helyezett alkarnyi töret, mely jelzi, hogy egy vadász találkozni kíván a többiekkel.

Veszélytöret

Egy teljesen lehántolt karnyi töret, mely kört formálva kerül összekötésre és szemmagasságban felakasztásra. Bármely veszélyt jelezhet! Pl. csapda, törött-korhadt létra, ülőke korlát stb.

HORRIDO

Vadászati Információs Portál