Szitutunga (Tragelaphus spekei) (Subiya neve: Uzuuz; Lozi neve: Situtunga)

A szitutunga, vagy más néven “Vízikudu” a vizes területek, mocsárvidékek vadfaja. A mocsárjáró életmódhoz “idomultak” a hosszú, papucsokra emlékeztető patái is, amelyek az ingoványos talajon való biztonságosabb közlekedését lehetővé teszik. Namibiában természetes előfordulási helyei kizárólag Caprivi mocsaras részein, az Okawango, a Zambezi, a Linyanti és Chobe folyók vízrendszerének végtelen mocsárvilágában vannak.
A szitutunga bakok vállmagassága 90-100 cm, testtömegük 100-120 kg.

Csak a bakok viselnek a kuduhoz hasonló, de annál kisebb és kevésbé csavart szarvakat. A suták testre jóval kisebbek. A szitutunga fák, cserjék hajtásaival, leveleivel, de fűfélékkel és vízi növényekkel is táplálkozik, egyik kedvenc csemegéje a papirusz friss hajtásai. A mocsári, vízi életmódnak köszönhetően természetesen kiválóan úszik és alá is bukik a vízben. Rövid, vöröses szőrzetét átható illatú “olaj” teszi vízlepergetővé. Kis családi közösségekben él, legtöbbször suta a gidájával, vagy legfeljebb 8-10 fős csapatokban.
Rendkívül óvatos állat, a vizet, mocsarat szinte sosem hagyja el. Főbb ellenségei az oroszlánon, leopárdon és hiénán kívül még a krokodil és a python. A szitutunga állomány Namibiában az élőhelyi korlátok miatt nem túl jelentős létszámú, de stabil.

A szitutunga, vagy “vízikudu” élete teljesen a vízhez, a mocsárhoz kötődik, amelyben igen otthonosan mozog.

A szitutunga Namibiában védett vadfaj, de külön engedéllyel, korlátozott darabszámban vadászható. Vadászata az élőhelyi körülmények miatt nem egyszerű, a vaddal való találkozás bizonytalan, megközelítése körülményes, a mocsárvidék buja növényzete miatt még jó találat mellett sem egyszerű a zsákmány megtalálása és birtokba vétele, mivel gyakran elmerül.
A sebzett szitutunga megtalálása szinte reménytelen, mert a sebzett állat a sűrű vízinövényzet között, vagy nem ritkán a víz alatti növényzetben keres villámgyorsan menedéket. A szitutunga védekezéskor nem csak a szarvait használja, hanem hosszú, hegyes patáival rúg és meglepő hevesen harap is.