Nyala (Tragelaphus angasii )

A nyala Namibiában nem őshonos kuduféle, ezért természetes elterjedése és helyi neve nincs. Eredeti élőhelye Dél-Afrika keleti része, a Sárkány-hegység és a Limpopo folyó környéke, valamint Mozambik és Szváziföld. Namibiába a privát vadászterületek kísérletező kedvű tulajdonosai telepítették be, az állomány színesítése céljából. Több vadászterületen, vadászfarmon él jelentős nyala állomány, ugyanis ahol kedvező élőhelyi viszonyokra talált ott viszonylag gyorsan el is szaporodott. A nyala bikák vállmagassága 110-120 cm, testtömege 120-150 kg, enyhén csavart szarvat viselnek. A testszőrzet színe a barnásszürkétől a grafitszürkéig terjed, oldalukon 8-14 függőleges fehér csíkkal. Az alsó lábszárak sárgásbarnák. A nyak és gerinc vonalán felálló, szürkésfehér sörény fut végig, míg torkukon és a nyak alsó részén sötét színű, hosszú sörény lóg, amely a has két oldalán is végigfutva a hátsó lábakig ér. A tehenek jóval kisebbek a bikáknál, karcsúak, szarvuk, sörényük nincs, pasztellszínű rozsdásba hajló élénk sárgásbarna szőrzetüket kétodalt 10-18 függőleges fehér csík díszíti. A nyalák — a többi kuduféléhez hasonlóan — alapvetően lombevők, azonban a friss füvet, gyümölcsöket sem vetik meg. Kedvelik a bozótos, erdős szavannákat ahol igyekeznek mindig vízközelben maradni. A száraz területeket kerüli. Néhány, megfelelő állománynagysággal rendelkező magán vadászterületen (vadászfarmon) vadászható Namibiában.

Nyala bikák jellegzetes tartásban. Középen középkorú, jobbról egy fiatal állat.