Lóantilop (Roan) (Hippotragus equinus) (Herero neve: Ombiga; Nama/damara neve: !Hoa)

A lóantilop az eland után Afrika második legnagyobb testű antilopfaja.
Vállmagassága elérheti a 150 cm-t, testtömege a 350 kg-ot.(♂) Igen erős felépítésű, hatalmas erejű és harcias antilopfaj. Testszőrzete rövid, szürkésbarna, széles, erős nyakán a marpúpig rövid, felálló sörény van, amelynek töve világos, a vége sötét színű.
A viszonylag kis fej arcorri része fekete, jellegzetes fehér foltokkal a szemek alatt és a száj körül.

 

A bikák és a tehenek is erős, sűrűn gyűrűzött, ívben hátrahajló hegyes szarvakat viselnek, ami a teheneknél vékonyabb és rövidebb.
Ez az ívben hátrahajló hegyes szarv a lóantilopnak egy igen speciális védekezési módot is lehetővé tesz, nevezetesen hogy a hátát, gerincét, vagy nyakát támadó oroszlánt a fej hátrahajlításával képes súlyosan megsebesíteni, a hátáról leverni. A lóantilop alapvetően fűevő, azonban esetenként fiatal hajtásokat, gyümölcsöket is fogyaszt, kisebb mértékben.
Kedvelt élőhelyei a dús füvű, fás szavannák, amelyek közelében állandó víz található.
Namibiában ezért természetes előfordulása Caprivi, valamint Busmanland (Omaheke) északkeleti része. A lóantilop kisebb családi kötelékekben, 5-20 fős csapatokban él, az öreg bikák gyakran vándorló életmódot folytatnak. Párzási időben a tehenek birtoklásáért igen heves csaták folynak, nagy zajjal, törés-zúzással és horkantásokkal kísért messzehangzó szarvcsattogással. A harcias magatartás, az állandó verekedések következtében a lóantilop bikák testén állandóan vannak kisebb-nagyobb szúrt sebek, amelyeket aztán legyek lepnek el. Ezért az orrszarvú és a bivaly után a lóantilop bikák testén látni a legtöbb nyűvágót, amik a sebekből a légylárvák eltávolítását végzik. A tehén mintegy 9 havi vemhesség után egy borjat ellik. A felnőtt állatok ellensége az oroszlán és a nagyobb krokodilok, a fiatalokat és a csapattól elkóborolt borjakat ezeken kívül a leopárd, a foltos hiéna és a vadkutyák is zsákmányul ejthetik. A lóantilop Namibiában védett, külön engedéllyel vadászható meghatározott darabszámban. A sebesült lóantilop utánkeresése nagy figyelmet igényel, mert a harcias állat “támadva védekezik” és rettentően harap is. A lóantilop élettartama 18-20 év.

A lóantilop (roan) a második legnagyobb testű antilopfaj Afrikában. A bika hátán nyűvágók.

;