Jávorantilop (Eland) (Taurotragus oryx) (Herero neve: Ongalangobe ; Nama/Damara neve: !Khanni)

 

A legnagyobb afrikai antilopfaj. A kifejlett bikák vállmagassága 170-190 cm, a testtömeg 600-1000 kg között változhat. A szőrzet a háton világos sárgás-barna, a test többi részén világos palaszürke, az idősebb állatoknál világos kékesszürke. A bikák arcorri része sötétszürke vagy fekete, ezt a “kormos” nézésüket csak fokozza a homlokon a szarvtövektől a szemek vonaláig terjedő, sötétbarna-fekete színű homloksörény, a bikák “frufru”-ja.

A bikák és a tehenek is erős, V-alakban egyenes szarvat viselnek, amelynek alsó 2/3 része jellegzetes spirálszerű vonal mentén csavart. Az egész állat megjelenése “sportos” szarvasmarhaszerű, engem — különösen a bikák kormos tekintete és hatalmas nyaklebenye miatt — a szilaj magyar szürkemarhára emlékeztetnek. A kisebb termetű tehenek szarvai vékonyabbak, de sokszor hosszabbak a bikákénál, a teheneknél hiányzik a kormos fej és a “frufru”,valamint a bikákra jellemző erős nyaklebeny. A jávorantilop természetes élőhelye Namibiában az ország északkeleti-keleti része, Caprivi, Kavango, Omaheke régiók, azonban egészen Kaokoland határáig benyúlik Otjozondjupa régióba is. Ezt az teszi lehetővé, hogy hatalmas testtömege ellenére igen jó ugró (akár 240 cm !), így a Farmland térségében jellemző, szarvasmarhák és juhok számára épített kerítések nem jelentenek számára akadályt. Táplálékát elsősorban fás növények lombozata, hajtásai jelentik, a friss zsenge füvet azonban nem veti meg. A Kalaháriban a földalatti gyökereket és gumókat is kiássa. Nem vízfüggő, bár ha vízhez jut, rendszeresen iszik.
Kedvenc élőhelyei a száraz, ligetes-fás szavannák, sík, vagy enyhén dombvidéki területek. A Kalaháriban is jól érzi magát. Társas vadfaj, általában 20-60 fős csapatokban él. A fiatalabb bikák külön csapatokat alkotnak, míg az idősebbek a január-februári párzási időszakot kivéve 3-10 fős csoportokat alkotnak. Az eland tehén 10 havi vemhesség után 1 borjút ellik.
Természetes ellenségei: a kifejlett állatokat az oroszlán, a borjakat a leopárd és egyéb nagyobb ragadozók zsákmányolják.
Az eland legfejlettebb érzékszerve a szaglás, amit a hallás követ. Látása a többi antilopféléhez viszonyítva gyengébb.
Viszonylag békés, nyugodt vadfaj, a bikák is csak a párzási időben küzdenek meg egymással. Könnyen szelídíthető, amely tulajdonsága nagymértékben hozzájárult ahhoz ,hogy igen sok vidéken a farmerek szarvasmarha helyett tartják. Az eland ugyanis a száraz vidékek gyér vegetációját a szarvasmarhánál lényegesen jobban, hatékonyabban hasznosítja, fajlagos húsproduktuma is meghaladja a szarvasmarháét, kiváló minőségű húsa igen keresett ,ráadásul alacsony költséggel és kisebb környezetterheléssel állítható elő. Az eland ezek miatt szinte minden magán vadászterületen, de az állattenyésztő farmokon is sok helyen előfordul. Az eland Namibiában védett, de az előbbiek miatt ellenőrzött körülmények között vadászható vadfaj.
Fej-nyak preparátumként kikészített hatalmas trófeái lenyűgözően hatnak. Az eland élettartama 20-25 év.

A kitartó munka gyümölcse a kapitális eland trófea.

A terítéken fekvő elandbika testméretei lenyűgözőek.