Hegyi zebra (Equus zebra hartmannae) (Herero neve: N’gorlo / Hambarundu Damara neve: !Hom!goreb )

A hegyi-vagy Hartmann-zebra csak távolról hasonló az alföldi zebrához, testtömege 300-350 kg ,vállmagassága mintegy 150 cm (♂).
Alapvető különbség az öszvérszerű külső megjelenés, nagy “busa” fej, hosszú fülekkel. Csíkoltsága keskenyebb és sűrűbb, mint az alföldi zebráé, a csíkok a has alá soha nem futnak (a hasi rész fehér ), viszont a lábakon a csíkozás a patákig megtalálható.

Az alföldi zebrával ellentétben az “árnyékcsíkok” hiányoznak. A paták oválisak és keskenyebbek, a sziklajárás miatt gyakran töredezettek. A hegyi zebra természetes élőhelye a nyugati part hosszában húzódó hegyvonulat, amelynek szabdalt, sziklás terepein az európai zergét megszégyenítő otthonossággal mozog.
Fűevő, de az alföldi zebránál kevésbé válogatós. Szintén erősen vízigényes, de szükség esetén 2-3 napig is elvan víz nélkül. Száraz időszakokban igen gyakran akár méteresnél is mélyebb gödröket ás erős mellső patáival a folyómedrekben a létfontosságú víz után, ezzel ivási lehetőséget teremtve több más állatfajnak is. Családi kötelékben, 5-15 fős csapatokban, amelyek a száraz évszakban nagyobb csapatokba összeverődve vándorolnak víz és legelő után kutatva az ország középső része, a Farmland irányába, ahol a mezőgazdaságban igen jelentős károkat is okoznak. A csapatok egy-egy domináns csődör felügyelete alatt állnak, aki a csapatot igen bátran és hevesen védelmezi, fel-alá nyargalva a veszély forrása és a csapat között.
A kanca 12 havi vemhesség után 1 csikót hoz a világra. Fő ellenségei az alföldi zebráéval azonosak, élettartama 20-40 év.
A hegyi zebra kizárólag Namibiában és kis területeken Dél-Afrikában él, nemzetközi egyezmények alapján ez a zebrafaj kiemelten védett, csak CITES engedéllyel vadászható. Sok privát vadászterület is kínál hegyi zebra elejtési lehetőséget.

A hegyi zebra öszvérszerű külsején, nagy fülein kívül fehér hasával és patáig csíkos lábaival is különbözik alföldi rokonától. A hegyi zebra csak CITES engedély alapján vadászható !

Az alföldi zebrán jól láthatók a halványabb “árnyékcsíkok”, a has alá futó csíkoltság és az alsó lábszárak csíkmentessége. A közelebbi állat egy vemhes kanca.