Fekete orrszarvú (Rhinoceros bicornis) (Ovambo neve : Ongawa / N’gara)

 

A fekete orrszarvú előbbi “fehér rokonáná” lényegesen kisebb, életmódja és jellemzői is eltérnek amazétól. A kifejlett állat testtömege 1200-1500 kg, vállmagassága mintegy 160 cm, a bikák valamelyest kisebbek a teheneknél. A fehér orrszarvútól kisebb testméretén és sötétebb szürke színén kívül alapvetően megkülönböztetik szőrös fülei, valamint a lombevéshez, hajtások csipegetéséhez idomult keskeny, csúcsos szája és előrenéző orrlukai.

A fekete orrszarvút ezért keskenyszájú, vagy csúcsosszájú orrszarvúnak is nevezik. Valamikor Afrika-szerte általánosan,fehér rokonánál jóval szélesebb körben és nagyobb számban volt elterjedt,amit híres honfitársaink,Teleki,Kittenberger,gróf Széchenyi írásai is igazolnak.A XX.század elejére Namibiában a Kaokoland elérhetetlen,távoli vidékeinek kivételével szinte teljesen kipusztult.Ez a megmaradt állomány képezte annak a ma már egybefüggő populációnak az alapját,amely Kaokoland, Damaraland északi pereme és az Etosha vidékein él.A fekete orrszarvú az élőhely szempotjából kevésbé válogatós,minden olyan helyen jól érzi magát,ahol a legeléshez elegendő bozótot és alacsonyabb fát,a búvóhelyhez pedig alkalmas sűrűségeket talál. Így megtaláljuk az Etosha Pan területén ugyanúgy,mint a Csontváz-part időszaki folyómedreit övező bozótos galériaerdőkben. Táplálékát fás növények,főleg cserjék és alacsonyabb fák lombja, hajtásai és vadgyümölcsök képezik.Szarvai idős korra az 1 méteres hosszúságot is elérhetik,a hátsók nem ritkán hosszabbak az elsőknél.Az orrszarvú tehén 15 havi vemhesség után 1 borjút hoz a világra,amelyet magányosan vezet és igen gondosan védelmez.Fehér rokonánál kevésbé társas lény,általában magányosan,vagy kis,2-3 fős matriarchális családokban él.

 Területét szinte állandóan jelöli a vizelet és az ürülék bokrokra fecskendezésével, intenzíven védelmezi fajtársaival és minden más betolakodóval szemben. A nappali életmódú fehér rinóval szemben nappal és éjszaka is aktív.
A mogorva fekete orrszarvú híres és hírhedt agresszív, antiszociális magatartásáról, mivel a legkisebb valós, vagy vélt provokációra azonnal heves fújással, fenyegető magatartással és igen gyakran váratlan, dühös támadással reagál.
Az orrszarvútámadás félelmetességét fokozza, hogy az állat hatalmas fújásokkal és horkantásokkal, törés-zúzással akár 40 km/órás sebességgel ront ellenfelére, lendületét a legsűrűbb bozót sem állíthatja meg. Az élőhelyének környékére kiránduló turisták, vadfotósok számára a legnagyobb veszélyforrás lehet, ugyanis dühében a gépjárműveket is igen gyakran megtámadja.
Az orrszarvú veszélyes nagyvad (Big Five) közé sorolását a fekete rinó hírhedt agresszivitásával érdemelte ki.
A felnőtt állatoknak természetes állati ellensége nincsen, az elkóborolt borjak viszont oroszlán zsákmányául eshetnek.
Többek között agresszivitása és antiszociális természete miatt a fekete orrszarvú igen nehezen tenyészthető, a populáció egyedszámának növelése jelenleg az élőhelyek fokozott védelmével, bizonyos egyedek befogásával és áttelepítésével oldható csak meg. Az Etosha Nemzeti parkban ma mintegy 400, egész Namibiában összesen mintegy 1300 példány él.
A fekete orrszarvú egész Namibiában védettséget élvez, nem vadászható. Élettartama mintegy 40 év.

Fekete orrszarvú tehén a borjával, Kaokoland.