Fekete lóantilop (Sable) (Hippotragus niger) (Herero neve: Ombengu; Subiya neve: Ompengu)

 

A lóantilop valamivel kisebb, de “elegánsabb” rokona. Vállmagassága kb.140 cm, testtömege 250 kg körüli (hím).
A test első része, a mar és a nyak még hangsúlyozottabban erőteljes, amit az állat sötétbarna, gyakran fekete szőrzete és fekete sörénye is kiemel. A hastájék szőrzete világos, gyakran szürke, vagy piszkos-sárgásfehér. Az arcon lévő fehér csíkok nagyobbak és hangsúlyosabbak mint a lóantilopnál.

A fekete lóantilop szarvai igen hatalmas méretűek, akár 1 m felettiek is lehetnek, tűhegyesek és szinte szabályos félkörívben hátrahajlók.
Életmódja, táplálkozási szokásai, élőhelyigénye a lóantilopéhoz hasonlóak, azonban annál erősebben vízhez kötött, ezért Caprivin is csak kifejezetten az állandó vízfolyások környékén fordul természetes körülmények között elő.
Ha lehet, még agresszívebb mint a lóantilop. A bikák testét sokszor hihetetlen számú, akár több ezer szúrásnyom is boríthatja, amik aztán a legyek lárvái által tovább roncsolva nem ritkán az állat pusztulásához is vezetnek. A lóantilophoz hasonlóan védett, külön engedéllyel vadászható, korlátozott darabszámban. A fekete lóantilopot kardszarvú antilopnak (sable) is nevezik, trófeája igen nagy becsben áll és keresett, ezért az utóbbi időben a lóantiloppal együtt egyre több privát vadászterületen is betelepítették, ahol a vízigényét ki tudják elégíteni. Az eredmények igen biztatóak, a lóantilop és a sable állományai a vadgazdálkodók ezirányú törekvései eredményeképpen növekvőben vannak, azonban általános elterjedéséről még nem beszélhetünk. A trófeakilövések díja meglehetősen borsos.

A fekete lóantilop méltán kapta a kardszarvú antilop (sable) nevet.
A bika hátán, oldalán nyűvágók serénykednek.